Jonathan Wayaffe net naast podium in zware Gerardmer XL triatlon, Alexandra Tondeur top-10
Simon Viain wint de triatlon XL van Gerardmer (foto: Triathlon Gerardmer)
Nieuws

Terwijl in België zowat iedereen bezig is met het 70.3 Ironman weekend in Knokke-Heist hadden we zaterdag ook heel wat Belgen in actie in de Franse klassieker, de Gerardmer XL triatlon. Jonathan Wayaffe deed er een sterke wedstrijd, kwam heel dicht bij het podium en pakte uiteindelijk een heel mooie vierde plaats. Bij de vrouwen was de wedstrijd erg sterk bezet met de Zwitserse Alanis Siffert die niemand minder dan Ashleigh Gentle klopte. Onze landgenote Alexandra Tondeur pakte een week voor het EK long distance triatlon in Almere een knappe zevende plaats.

Alanis Siffert had na de 1.900 meter zwemmen een voorsprong van 7 seconden op de Australische toptriatlete Ashleigh Gentle. De nummer 3 van de PTO World Ranking kreeg het gat met de Zwitserse niet gedicht in de 93 km fietsen met 1.900 hoogtemeters. In de 21 km lopen pakte Gentle nog wat tijd terug maar het gat was te groot en dus ging de winst naar Alanis Siffert. De Zwitserse triatlete won in 4u45’48 met 3’26 voorsprong op Ashleigh Gentle. Nina Derron, zus van vice-olympisch kampioene Julie, pakte de derde plaats op meer dan 12 minuten van haar Zwitserse landgenote Siffert. Alexandra Tondeur liep naar de zevende plaats in 5u14’48. Stephanie Louppe werd tiende.

Bij de mannen pakte de Franse triatleet Simon Viain de overwinning in 4u24’31 na een spannend duel met de Oostenrijker Thomas Steger, die na een snelle halve marathon strandde op 13 seconden van de winnaar. De Franse triatleet Louis Richard, pas nog winnaar van de Embrunman, bleef net uit de greep van onze landgenoot Jonathan Wayaffe in het lopen. Louis Richard werd derde en Jonathan Wayaffe werd knap vierde op 1’34 van Simon Viain. Tom Vaelen werd 12de, Niels Vanhove 15de, Dieter Comhair 16de, Victor Alexandre 17de en veelpleger Sebastien Carabin 26ste.