Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kristian Blummenfelt klopt Gustav Iden in Challenge Samarkand, Laura Madsen wint bij de vrouwen
Kristian Blummenfelt wint de Challenge Samarkand triatlon (foto: Challenge Family)
Nieuws

Kristian Blummenfelt klopt Gustav Iden in Challenge Samarkand, Laura Madsen wint bij de vrouwen

Kristian Blummenfelt heeft in de Challenge Samarkand triatlon het Noorse duel gewonnen van Gustav Iden. Het was de eerste keer sinds het WK Ironman in Kona dat de twee Noren nog eens op hoog niveau de degens kruisten. Iden deed een goeie wedstrijd maar in het lopen stond er alweer geen maat op Blummenfelt. De Noren finishten 1 en 2 voor Rico Bogen, toch ook niet van de minsten. Bij de vrouwen pakte de jonge Deense Laura Madsen de overwinning.

Bij Challenge Samarkand stond een klein, maar kwalitatief zeer sterk veld aan de start. Dat was ook wel te zien toen na het zwemmen meteen een kopgroep van vijf man ontstond: naast Blummenfelt en Iden zaten daar ook IM 70.3 wereldkampioen Rico Bogen en voormalig profrenner Ruben Zepuntke bij, evenals de Kazach Bogdan Kovalenko.

Op het prachtige fietsparcours in Samarkand, waar je op perfecte wegen dwars door de historische stad en langs alle sightseeings rijdt, bleven de vijf mannen eigenlijk constant bij elkaar. Het tempo lag bizar hoog en zakte op de rechte stukken bijna nergens onder de zestig kilometer per uur. In de eerste van twee fietsrondes was het vooral Bogen die het initiatief nam en de rest pijn probeerde te doen, maar halverwege kwam Kovalenko verrassend naar voren rijden om de koppositie te pakken. Ondertussen hadden Blummenfelt en Iden het bij vlagen best zwaar, zo gaven ze achteraf ook aan.

Sterk loopnummer van Big Blu

Met nog vijftien kilometer te gaan was het opnieuw Bogen die naar voren reed, maar dit keer met meer overtuiging. Zijn aanval was zo sterk dat niemand kon volgen en de Duitser in de resterende kilometers zelfs een voorsprong van ongeveer een minuut pakte. “Ik wist dat ik iets moest doen, want die Noren lopen ontzettend hard”, sprak hij later bij de finish.

En dat bleek, want tijdens de run had Blummenfelt een kleine zeven kilometer nodig om de minuut achterstand te dichten en vanaf dat moment nam hij de leiding in de race over. Ondertussen kwam Iden ook dichterbij Bogen en gezamenlijk begonnen ze aan de laatste vijf kilometer. Uiteindelijk was Iden, die onderweg nog lachend riep dat triathlon eigenlijk een veel te zware sport is, toch te sterk voor Bogen en dus was de Noorse dubbel een feit. Blummenfelt won de race in 3u31’42, Iden werd tweede in 3u34’26 en Bogen derde in 3u35’35.

21-jarige Deense wint opnieuw

De vrouwenwedstrijd werd gedomineerd door één atlete: Laura Madsen. De 21-jarige Deense nam al tijdens het zwemmen het initiatief en zag gedurende de dag haar voorsprong alleen maar groter worden. Ze won de race in 3u58’34 met een voorsprong van meer dan 10 minuten op Marta Lagownik. Vervolgens was het opnieuw 10 minuten wachten op Justine Guerard, die derde werd.