Young Hammers op zucht van zilver op EK jeugd triatlon in Banyoles
Brons voor de Young Belgian Hammers op het Youth EK triatlon in Banyoles (foto: Greet Cappelle RR)

België heeft zondag op de slotdag van de European Youth Championships triatlon in Banyoles de bronzen medaille behaald in de Mixed Team Relay. De Young Belgian Hammers staken zelfs hun hand uit naar zilver maar in de slotfase van het lopen was Italië net een paar seconden te sterk. Runar De Meulenaere, Lucie Philippe, Anton Befayt en Luca Vanderbruggen waren niettemin tevreden met brons, een mooie opsteker voor het Belgische team dat alleen uit Jeugd A-triatleten bestond, de categorie van 16 en 17-jarigen. Frankrijk pakte zoals verwacht de Europese titel.

Vooraf hoopten de Young Hammers op een plaats in de top-6 maar het werd zondag veel meer dan dat. De Belgen zaten er vanaf de start met Runar De Meulenaere goed bij. Lucie Philippe wisselde Runar af in vijfde positie op 15 seconden van de Fransen die samen met Groot-Brittanië en Spanje aan de leiding gingen. Frankrijk sloeg in de tweede leg een gat van 25 seconden. Italië en Groot-Brittanië gingen in de achtervolging. Lucie Philippe volgde 15 seconden later in vierde positie.

In de derde leg zorgde Anton Befayt voor een ware stunt. Hij bracht België weer helemaal vooraan en zo mocht Luca Vanderbruggen samen met Groot-Brittanië en Frankrijk als slotatlete het water induiken. De Fransen waren in de laatste leg een maatje te groot, maar de Britten moesten afhaken en zo lag België in zilveren positie. In de allerlaatste meters kwam Italië nog op en over België. De Young Hammers pakten zo voor het eerst een medaille op een jeugd-EK met slechts 8 seconden achterstand op de zilveren Italianen.

Frankrijk won de Mixed Team Relay in 1u23’22 met 28 seconden voorsprong op Italië. België werd in 1u23’58 derde voor Groot-Brittanië, Spanje, Hongarije en Polen.

In de individuele triatlons op het jeugd-EK stonden vier Belgen aan de start in de finales. Runar De Meulenaere werd knap twaalfde bij de jongens, Anton Befayt viel helaas uit tijdens het fietsen. Bij de meisjes werden Luca Vanderbruggen en Lucie Philippe 19de en 20ste. Mats Decoene werd 19de in de B-finale bij de jongens. Marit De Meulenaere was blij met een 15de plaats in de B-finale bij de meisjes na 4 maanden blessureleed.