Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Mexicaanse triatleet Tomas Rodriguez krijgt en aanvaardt twee jaar schorsing na doping-inbreuk Ironman Texas
Tomas Rodriguez won in april de Ironman Texas maar wordt nu geschorst voor een doping-inbreuk (Foto: Kyle Rivas/Getty Images for IRONMAN)
Nieuws

Mexicaanse triatleet Tomas Rodriguez krijgt en aanvaardt twee jaar schorsing na doping-inbreuk Ironman Texas

De ITA, het Internationale Testing Agency, heeft vrijdag een schorsing van twee jaar bekendgemaakt voor de Mexicaanse triatleet Tomas Rodriguez die bij een dopingtest bij de Ironman Texas betrapt werd op het gebruik van het verboden middel Clomifeen. Tomas Rodriguez heeft zijn straf, een schorsing van twee jaar met terugwerkende kracht vanaf 5 juni 2024, aanvaard. Dat lijkt er op te wijzen dat de ITA rekening heeft gehouden met de verdediging van Rodriguez dat hij het middel binnen heeft gekregen door besmet voedsel.

De Mexicaan stak het op de grote hoeveelheid kip en eieren die hij in zijn sportdieet heeft. De schorsing van Rodriguez betekent nu ook dat Patrick Lange definitief de winnaar is van de Ironman Texas en daarvoor ook het prijzengeld en de bijhorende punten voor de Ironman Pro Series ontvangt. Ook Stenn Goetstouwers schuift een plaatsje op in de uitslag. Hij gaat van de negende naar de achtste plaats.

In principe zou er bij een bewuste dopinginbreuk een straf van 4 jaar uitgesproken worden. Alles wijst er op, ook het feit dat Rodriguez zijn straf aanvaardt en niet in beroep gaat, dat het International Testing Agency rekening heeft gehouden met het feit dat Rodriguez zich niet bewust gedopeerd zou hebben maar dat het inderdaad om een voedselbesmetting zou kunnen gaan. Niettemin zal Rodriguez twee jaar lang geen triatlons kunnen doen. Hij kan in principe op 6 juni 2026 opnieuw van start gaan.