Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jesper Svensson en Marlene De Boer winnen EK triatlon Almere, Katrien Verstuyft sluit carriere af met 6de plaats
De allerlaatste pro-finish voor Katrien Verstuyft, 6de in het EK in Challenge Almere-Amsterdam (foto: Challenge Family)
Nieuws

Jesper Svensson en Marlene De Boer winnen EK triatlon Almere, Katrien Verstuyft sluit carriere af met 6de plaats

De Zweedse triatleet Jesper Svensson en de Nederlandse triatlete Marlene De Boer zijn zaterdag de nieuwe Europese kampioenen long distance triatlon geworden in de Challenge Almere-Amsterdam. Svensson remonteerde in het lopen de sterke Brit Joshua Lewis. Marlene De Boer zette een indrukwekkende solo neer, brak het parcoursrecord en realiseerde in 8u22’30 een nieuw Nederlands record. Katrien Verstuyft sloot een mooie carriere af met haar laatste finish als pro-triatlete. Ze werd knap zesde in een alweer snel EK in Almere.

Jesper Svensson Europees kampioen

Jesper Svensson Europees kampioen long distance triatlon in Almere (foto: Challenge Family/Jose Luis Hurcado)
Jesper Svensson Europees kampioen long distance triatlon in Almere (foto: Challenge Family/Jose Luis Hurcado)

Na een snel zwemnummer van Lukasz Wojt ging de jonge Brit Joshua Lewis stevig aan de leiding in de 180 km fietsen. Hij reed een paar minuten weg van een groep met bijna alle favorieten. De Nederlander Pim Van Diemen pakte sterk uit op de fiets en wisselde op minder dan twee minuten van de Brit. In de marathon leek er een stunt in te zitten voor de Nederlandse kampioen op de middle distance, maar hij kreeg het moeilijk in de tweede helft van de marathon en zakte weg naar de 7de plaats. Vooraan nam Jesper Svensson de leidersplaats over van Josh Lewis. De Zweed pakte de Europese titel in een sterke 7u41’26 met 6’03 voorsprong op Josh Lewis. Een snel lopende Lars Lomholt pakte het brons voor Denemarken. Ognjen Stojanovic werd vierde en thuisatleet Milan Brons finishte vijfde en werd Nederlands kampioen.

Marlene De Boer breekt Nederlands record

Marlene De Boer Europees kampioene long distance triatlon in Almere (foto: Challenge Family/Jose Luis Hurcado)
Marlene De Boer Europees kampioene long distance triatlon in Almere (foto: Challenge Family/Jose Luis Hurcado)

Bij de vrouwen had Marlene De Boer een goed zwemonderdeel. Het duurde niet lang voor ze de leidersplaats op de fiets in handen nam en die zou ze niet meer afstaan. De Nederlandse bleef met een ontzettend grote versnelling rijden op de dijken rond Almere en zette de tegenstand op grote achterstand. Met een snelle marathon pakte ze de Europese en de Nederlandse titel in 8u22’30, een nieuwe recordtijd, haar derde overwinning op korte tijd na Ironman Kalmar en 70.3 Ironman Poznan.

De 22-jarige Zwitserse Alanis Siffert werd knap tweede in haar allereerste volledige triatlon. Ook zij dook onder het oude parcoursrecord en pakte zilver in 8u30’16. De Duitse Jana Uderstadt pakte het brons in 8u34’36 voor haar landgenote Leonie Kleine-Bley en de Britse Chloe Sparrow. Katrien Verstuyft sloot haar carriere af met een verdiende zesde plaats in 9u00’33. Liesbeth Verbiest stapte uit de wedstrijd in het fietsen. Een onderkoelde Alexandra Tondeur gaf op tijdens het zwemonderdeel. Er deden geen Belgische mannen mee bij de pro’s.

Uitslagen EK Challenge Almere-Amsterdam