Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jonathan Wayaffe en Hannelore Willen pakken Belgische titels kwarttriatlon in Hofstade
Hannelore Willen en Jonathan Wayaffe pakken Belgische titels kwarttriatlon in Hofstade (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Jonathan Wayaffe en Hannelore Willen pakken Belgische titels kwarttriatlon in Hofstade

Zelden lag de race naar een Belgische kampioenstitel zo open als dit jaar. Het Cornelis Bedding Belgisch Kampioenschap kwarttriatlon gaf ons dan ook een triller van formaat. Bij de vrouwen kregen we een volledig podium vol U23-triatletes met Hannelore Willen als de nieuwe kampioene. Bij de mannen werd het een spannende strijd met Jonathan Wayaffe als nieuwe kampioen tegen een sterk lopende Toon Mariën.

Volledig beloftenpodium bij de vrouwen

Het podium bij de vrouwen op het BK in Hofstade (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Het podium bij de vrouwen op het BK in Hofstade (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)

Bij de dames kregen we dadelijk een viertal die halverwege het zwemmen reeds een mooie voorsprong bij elkaar kon zwemmen. Katrien Maes, Hannelore Willen, Rhune Vansteenkiste en Hasse Fleerackers. Samen legden ze onmiddellijk een blok op het BK bij de dames, door een goede samenwerking reden ze immers meer dan drie minuten weg van de eerste achtervolgers.

Eens de wisselzone binnen nam youngster Willen al gauw het voortouw en liep mondjesmaat weg in gezwinde stijl. Er stond geen maat op de 3MD’ster, die resoluut haar eerste titel pakte. In achtervolging kon Vansteenkiste wel even het tempo van Fleerackers aanhouden, maar uiteindelijk moest ze in de laatste ronde passen. Fleerackers werd zo mooi tweede op 40” van de overwinning. Vansteenkiste kon de uittredende Belgische kampioene, Maes, nog afhouden en mocht zo mee op het volledige belofte podium. Lotte Vandekerkhove kon met de tweede looptijd de top-5 vervolledigen.

Uitslag BK kwarttriatlon vrouwen

Duel tussen Wayaffe en Mariën

Het podium bij de mannen op het BK in Hofstade (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Het podium bij de mannen op het BK in Hofstade (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)

De heren doken een half uur naar de dames het water in. Het pak werd al gauw uit elkaar getrokken en nog voor de atleten de Australian Exit namen lag alles op een lint, waar hier en daar gaatjes vielen. Joris Basslé en Tuur Lemmens maakten hun naam als hardzwemmers waar door samen als eerste de wisselzone binnen te stormen. Ze werden op de hielen gevolgd door Peter Denteneer en Jonas de Wachter. Daarachter kwamen alle toppers kort op elkaar binnen, maar de vraag was waar het gaatje zou vallen? We kregen in de eerste ronde al een hergroepering op de fiets met alle favorieten samen.

SP&O toonde zich de grootste lefgozer en stuurden de jonge Emiel Torfs, hardrijder Tom Van Cappellen en grote favoriet Dieter Boeye op pad. Het drietal reed halverwege oerendhard weg. Het grote peloton keek naar elkaar, en dankzij een mooie samenwerking konden de drie SP&O’ers een bonus van 50” nemen bij het binnenkomen van de wisselzone. De Cuyper, uittredend kampioen, vertrok al een speer en nam in zijn zog Jojo Wayaffe mee. Niet veel later kwam Toon Mariën ook opzetten.

Vooraan zagen we Boeye al gauw zijn metgezellen achterlaten, maar zag na anderhalve ronde lopen Mariën en Wayaffe afkomen. Het was dan al duidelijk dat dit duo voor de overwinning zou strijden. Mariën rolde als eerste met de forsballen en liep een 20tal meter weg van Jojo. Toch kon die laatste nog terugkeren. Wayaffa liep samen met met Marien de laatste ronde in, maar vond een punch op minder dan 1 km voor de meet. Voor Jonathan, Jojo, Wayaffe was het zo zijn derde titel op de Olympische afstand. Toon Marien pakte oververdiend de tweede plaats. Als een duiveltje uit een doosje liep Jarne Ameye naar het brons, dit dankzij een splijtende laatste ronde. Dieter Boeye verzekerde zich nog van een mooie vierde plaats voor Jasper Sabbe.

Uitslag BK kwarttriatlon mannen