Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
1 triatlon op 3 dagen: meer dan 6.000 (tri)atleten op Long Course Weekend in Nieuwpoort
Het podium van het Long Course Weekend in Nieuwpoort (foto: LCW Belgium)
Nieuws

1 triatlon op 3 dagen: meer dan 6.000 (tri)atleten op Long Course Weekend in Nieuwpoort

Voor het vierde jaar op rij streek het Long Course Weekend neer aan de Vismijn in Nieuwpoort. Glenn Velle en de Britse Jill Cliff toonden zich de sterksten tijdens het Full Long Course Weekend. Het concept van een triatlon verspreid over drie dagen begint ook hier aan te slaan. Dit jaar ontving de organisatie meer dan 6.000 atleten over het volledige weekend. 93 triatleten brachten het Full LCW tot een goed einde. Hiervoor legden ze hun 3,8 km zwemmen af op vrijdag, 180 km fietsen op zaterdag en de iconische marathon op zondag.

Op vrijdagavond werd er in de schaduw van de Nieuwpoortse Vismijn gedoken in de IJzer. Na iets meer dan één uur zwemmen kwam Nick Mahieu als eerste uit het water. In zijn zog volgden Bart Vuylsteke en de Poolse Dawid Mikulski. Favorieten Glenn Velle, de derde van vorig jaar, en Dieter Verhaeghe volgden respectievelijk op tweeënhalve en vierenhalve minuut. De Britse Jill Cliff was de enige dame die onder het 1u10 dook. Tweevoudig winnaar Marie-Claire Willems moest tegen een achterstand van 5 minuten aankijken.

Zaterdagochtend stonden de atleten weer paraat om te starten aan het fietsonderdeel. Er wachtten 180 lastige kilometers richting De Moeren en het West-Vlaamse Heuvelland. Het West-Vlaamse duo Velle-Verhaeghe was na het zwemmen op achtervolgen aangewezen en sloegen de handen in elkaar. Het parcours in de Westhoek kenden ze op hun duimpje. Samen fietsten ze meer dan 40 minuten weg bij de concurrentie. In de slotfase toonde Glenn Velle zich de betere en kwam zo als eerste terug aan op de rode loper in het verlengde van de vismijn. Hij nam zo de eerste plaats in het klassement. 2’43” later bolde ook Dieter Verhaeghe, die nu tweede stond, over het rode tapijt. Het was uiteindelijk 42 minuten wachten op de eerste achtervolgers Guillaume Midavaine en Chris Magel.

Marie-Claire Willems besloot van bij de start de gaskraan open te zetten. Ze zag dat Jill Cliff het lastig had met de koude bij het krieken van de dag. Willems weerde zich goed tussen de mannen en kwam overall als zevende binnen in 5u38. Net als bij de mannen volgden grote verschillen. Pas 41 minuten later kwam snelste zwemmer Cliff binnen. Het verschil in swimbike tussen de twee bedroeg nu 36 minuten. Het lopen op zondag zou beslissend worden.

Zondag marathondag. Dat wisten ook de 96 overblijvende Full LCW atleten. Bij de mannen ging het nog tussen de Kortrijkse Glenn Velle en de Izegemse Dieter Verhaeghe. In de West-Vlaamse clash met een internationaal randje was er een verschil van 5 minuten in de swimbike in het voordeel van Velle. Ook in de marathon zette deze trend zich voort. Glenn Velle kwam in 2u52’07” als derde over de meet van de Nieuwpoort Marathon en als eerste LCW atleet. Hij won zo op zijn verjaardag deze editie van het LCW België. Dieter Verhaeghe liep een mooie 2u58’14” en mocht zo als tweede mee op het podium. Met Kristof De Brouwer als derde op de marathon bleef het podium onveranderd. Tommy Reynaert kwam als vierde over de meet in zijn eerste marathon in een knappe 3u12’43”.

Bij de dames werd het nagelbijten. Het verschil tussen de eerste en de tweede in het klassement bedroeg 36 minuten. Marie-Claire Willems en Jill Cliff gingen de strijd die ze al twee dagen aan het strijden waren op deze finale dag moeten beslechten. Jill Cliff wist dat zij de betere loper was. Ze moest dus meteen aan de bak. Cliff kwam uiteindelijk binnen in 3u27’25”. Vanaf dan was het tellen en de chrono in de gaten houden. Marie-Claire Willems kwam na een knappe strijd 4’36” te kort. Zo won de Britse Jill Cliff na 5 tweede plaatsen in andere LCW wedstrijden eindelijk haar langverwachte LCW. Marie-Claire werd na twee zeges op rij van haar troon gestoten en finishte tweede. Mélissa Crins pakte de derde plaats.

Uitslagen Long Course Weekend Belgium