Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Was Seine proper genoeg om te zwemmen? Dit zijn de testresultaten van de dag van de olympische triatlons
De triatlon venue op de Pont Alexandre III in Parijs (foto: 3athlon.be/Steve Van Gysel)
Nieuws

Was Seine proper genoeg om te zwemmen? Dit zijn de testresultaten van de dag van de olympische triatlons

De olympische triatlons konden woensdagochtend 31 juli dan toch doorgaan, met Alex Yee als olympisch kampioen bij de mannen en Cassandre Beaugrand bij de vrouwen, maar dat was op basis van testresultaten van het water in de Seine van de dag voordien. Hoe was het gesteld met de waterkwaliteit op de dag van de olympische triatlons zelf? Het onafhankelijke Fluidion Open Data Iniative hield 31 juli drie metingen en hoewel de planktonische E.coli telkens onder de World Triathlon norm van 1.000 partikels zaten, zagen zij een stijging van het aantal algemene E.coli partikels gedurende de dag. “Dit suggereert dat de officiële resultaten de werkelijke E.coli-telling aanzienlijk onderschatten en dat het werkelijke risico voor de atleten niet wordt beheerd en onbekend blijft,” luidt het op de website van Fluidion.

Het Fluidion Open Data Initiative team doet dagelijks metingen van het water in de Seine, onafhankelijk van de officiële metingen van World Triathlon. Fluidion deed op woensdag 31 juli drie tests, eentje om 8u05, vlak na de start van de vrouwen, eentje om 11u30 na het zwemmen bij de mannen en een laatste om 12u50 vlak nadat Alex Yee goud won. De resultaten hieronder tonen dat de planktonische E.coli partikels onder de norm van World Triathlon van 1.000 partikels per 100 ml vielen, al is 867 er wel heel dichtbij. Het Fluidion Open Data Initiative houdt overigens zelf een drempel van 500 partikels per 100 ml aan om van goed zwemwater te spreken. De tellingen van algemene E.coli partikels in drijvende fecale of sedimentaire deeltjes toonden echter een stijgende vervuiling aan naarmate de dag vorderde.

Boven drempelwaarde van “aanvaardbare kwaliteit”

“De waterkwaliteit bevond zich vóór en tijdens de triatlonwedstrijd in een onbekende en mogelijk onveilige zone. De planktonische E.coli-telling, de vrij zwevende bacteriën, lag net onder de aanvaardbare drempelwaarde, maar er waren deeltjes van fecale en/of sedimentaire oorsprong in het water aanwezig, die grote hoeveelheden E.coli en mogelijk andere pathogenen bevatten, waardoor de E.coli-telling aanzienlijk boven de drempelwaarde voor “aanvaardbare kwaliteit” uitkwam.”

“Dit suggereert dat de officiële resultaten de werkelijke E.coli-telling aanzienlijk onderschatten en dat het werkelijke risico voor de atleten niet wordt beheerd en onbekend blijft. We kunnen echter met een gerust hart zeggen dat het risico aanzienlijk hoger is dan wat de laboratoriumresultaten doen vermoeden. We hopen dat geen van de deelnemers aan de triatlon ziek zal worden na blootstelling aan het water van de Seine in deze intermediaire en mogelijk onveilige toestand. Felicitaties aan hen voor een geweldige wedstrijd, ondanks de onzekerheid over de waterkwaliteit die zeer storend moet zijn geweest,” aldus het bericht van Fluidion.

Meer informatie vind je op de website van Fluidion Open Data Initiative.