Belgische renner wint Green leaderboard en is derde overall in The Transcontinental
WInnaar Robin Gemperle op één van de prachtige gravelwegen van The Transcontinental (foto: The transcontinental/Bea Berlanda)
Multisports

De Belgische renner Tim De Witte is deze week derde geworden in The Transcontinental, de grootste self-supported bike race van 4.000 km doorheen Europa, van de Velodrome in Roubaix over de Muur van Geraardsbergen naar Istanbul. De Witte werd de winnaar van het Green leaderboard, de deelnemers die de Transcontinental op de meest eco-vriendelijke manier afleggen zonder onder andere het vliegtuig te nemen naar de start of van de finish naar huis. De Belg haalde de finish na 9 dagen, 13 uur en 11 minuten. De overall zege ging naar de Zwitser Robin Gemperle die 8 dagen 23 uur en 59 minuten deed over de loodzware race, met veel gravelwegen in deze 10de editie.

Zwitser wint loodzware race

The Transcontinental is de zwaarste self-supported bike race in Europa, met elk jaar een ander parcours van ongeveer 4.000 km. De atleten starten op de wereldberoemde Velodrome van Roubaix, waar de klassieker Parijs-Roubaix traditioneel finisht. Vandaar gaat het naar de Muur van Geraardsbergen, nog zo’n wielericoon. Verder mogen de atleten grotendeels hun eigen route uitstippelen, maar ze moeten wel een aantal specifieke parcoursen afleggen en de checkpoints halen in Slovenië, Bosnië & Herzegovina, Kosovo en Turkije, voordat ze uiteindelijk de finish in Istanbul bereiken.

Robin Gemperle deed voor de derde keer mee en pakte dit jaar revanche op Christoph Strasserd. Die klopte vorig jaar Gemperle met zes uur voorsprong. Deze keer waren de rollen omgedraaid.

Tim De Witte wint Green Leaderboard

Tim De Witte ging in de slotfase voorbij aan Abdullah Deinab, nadat die het finish parcours verliet na een navigatiefout. De Witte werd op die manier derde overall en won het Green leaderboard. Hij is één van de deelnemers die een “nofly” aanpak hanteren en op eigen kracht, zonder het vliegtuig te nemen, naar de start komen en van de finish terug naar huis keren.

Bij de vrouwen pakte de Duitse Jana Kesenheimer vrijdagavond de overwinning na 11 dagen 3 uur en 57 minuten. Ze finishte 13de overall. Ze is nog maar de vierde vrouw die in de top-20 overall eindigde. Op zondagochtend hadden we na 13 dagen en 10 uur aan de finish nog altijd maar 57 atleten van de 127 renners die de cut-off op checkpoint 4 op tijd bereikten.