Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Verrassende Mexicaanse winnaar van Ironman Texas triatlon geschorst wegens doping inbreuk
Tomas Rodriguez won in april de Ironman Texas maar wordt nu geschorst voor een doping-inbreuk (Foto: Kyle Rivas/Getty Images for IRONMAN)
Nieuws

Verrassende Mexicaanse winnaar van Ironman Texas triatlon geschorst wegens doping inbreuk

De Mexicaanse triatleet Tomas Rodriguez, die in april met een razendsnelle marathon vanuit het niets plots verrassend de Ironman Texas won, is betrapt op een inbreuk op de dopingregels en wordt voorlopig geschorst. Bij dopingtesten die rondom de wedstrijd gebeurden werd het gebruik van Clompihene vastgesteld, een verboden hormonenmiddel. De jonge Mexicaan zou na Ironman Texas ook Challenge Roth meedoen, maar zegde in laatste instantie af. In een statement op Instagram stelt Rodriguez zelf dat het om een minimale hoeveelheid clomifeen zou gaan die volgens hem in zijn voeding zou terechtgekomen zijn.

Tomas Rodriguez leek uit het niets te komen toen hij in april in een razendsnelle tijd van 7u42’38 de Ironman Texas won voor Patrick Lange en Clement Mignon. Meteen spraken heel veel mensen over mogelijke doping omdat de prestatie van Rodriguez zo uitzonderlijk was. Voor Ironman Texas won hij in maart al de minder sterkbezette 70.3 Ironman Campeche, maar vooral het feit dat hij in de 70.3 Ironman Pro Series triatlon van Oceanside pas 45ste werd, deed veel wenkbrauwen fronsen.

Nu echter is uit een dopingtest gebleken dat de Mexicaan clomifeen in zijn lichaam had en dat staat op de lijst met verboden middelen. Clomifeen is een hormoonmiddel dat vooral wordt voorgeschreven voor vrouwen die moeilijk ovuleren. Bij mannen zou het testosteron verhogen en extra sperma aanmaken. De positieve dopingtest werd rondom de Ironman Texas afgenomen. Het A-staal was positief en op verzoek van Rodriguez werd daarna naar een B-staal gekeken. Die tweede test toonde echter exact hetzelfde resultaat. De triatleet is per direct geschorst voor een inbreuk op de dopingregels.

Rodriguez: “Besmet voedsel”

Tomas Rodriguez heeft zelf een statement gebracht waarin hij de positieve test toegeeft, maar hij verklaart dat het om minimale hoeveelheden gaat en hij beweert dat het product in zijn lichaam kwam door het eten van besmet voedsel.

Bij Ironman Texasfinishte Patrick Lange als tweede en Clément Mignon derde. Normaal schuiven zij dus een plaatsje op, al hebben we van Ironman zelf nog niks gehoord. De Ironman Texas was ook een race voor de Ironman Pro Series, het nieuwe regelmatigheidscriterium van Ironman. Hoe lang de schorsing zal duren, zal allicht later uitgesproken werden.