Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alles wat je moet weten over het WK Ironman voor de vrouwen in Nice
Lucy Charles won de Ironman Nice dit jaar (foto: Ironman/Activ'Images)
Nieuws

Alles wat je moet weten over het WK Ironman voor de vrouwen in Nice

Zondag 22 september vindt in het Franse Nice het wereldkampioenschap Ironman plaats, dit jaar alleen voor de vrouwen, de mannen racen in oktober in Kona. Hoewel er geen Belgische pro-triatletes aan de start staan, wordt het WK Ironman absoluut de moeite om te volgen. Je kan zondag alles live volgen op 3athlon.be via onze live-ticker en we brengen ook de videostream van Ironman. En hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om helemaal mee te zijn met het WK Ironman in Nice.

Eerste keer WK Ironman in Nice voor de vrouwen

U vraagt zich misschien af hoe het mogelijk is dat er een WK Ironman in Nice is dit jaar, want was dat niet altijd in Hawaii? Dat klopt inderdaad, maar sinds vorig jaar besliste Ironman om het WK voor de vrouwen en de mannen te splitsen en het ene jaar in Kona en in Nice te racen. Er is al enorm veel kritiek gekomen op deze beslissing, maar tot 2026 blijven we jaarlijks de mannen en de vrouwen afwisselend in Nice en Kona zien.

45 pro-vrouwen op definitieve startlijst

Er waren last minute wel wat afmeldingen, maar langs de andere kant is en blijft het opvallend dat van de 57 toegelaten vrouwen er zondag slechts 45 op de definitieve startlijst staan en dan hopen we dat er op de wedstrijddag zelf geen annuleringen zijn. Onder de 45 atletes zitten overigens de meeste favorieten, met Lucy Charles en Anne Haug op kop, maar ook Kat Matthews, Chelsea Sodaro, Laura Philipp, India Lee en Jackie Hering worden bij de favorieten gerekend.

Geen Daniela Ryf en Taylor Knibb

De grote ontbrekende is ongetwijfeld Daniela Ryf, die door een aanslepende blessure vroeger dan gepland haar afscheid van de topsport moest aankondigen. Ook Taylor Knibb is er niet bij. Die gaf dit seizoen voorrang aan de T100 Triathlon World Tour en de Olympische Spelen en besloot geen Ironman te doen om een slot te pakken voor Nice. Daarnaast was er Lisa Norden die nog niet 100% fysiek in orde is, Svenja Thoes die aangereden werd door een auto op training en Skye Moench die in verwachting is en in november moeder wordt. Ook de Nederlandse Marlene De Boer zegde af voor Nice om in Almere vorige week Europees kampioene te worden.

1 halve Belgische aan de start

Net zoals vorig jaar in Kona staan er ook in Nice opnieuw geen Belgische vrouwen aan de start bij de pro’s. En dus mogen we met zijn allen opnieuw supporteren voor de Italiaanse Betta Curridori die dankzij haar partner Jim Thijs nog een stevige Belgische link heeft. Of je kan er voor kiezen om de Nederlandse vrouwen aan te moedigen. Met Els Visser hebben zij een absolute kandidate voor de top-10 en misschien wel meer. Ook Lotte Wilms en de bij ons vaak in actie komende Diede Diederiks komen aan de start. Diederiks werd vorig jaar nog Europees kampioene halve triatlon in Menen. Marlene De Boer, dit weekend winnares van het EK long distance triatlon in Challenge Almere-Amsterdam, komt niet aan de start in Nice.

Het WK is voor dertigers (en veertigers)

Als we kijken naar de gemiddelde leeftijd van de pro-triatletes op de startlijst van het wereldkampioenschap Ironman in Nice, dan valt op dat het vooral over dertigers gaat, hoewel er ook een paar veertigers aan de start komen. Slechts 7 pro-triatletes zijn jonger dan 30. De jongste atletes zijn de Francaises Julie Iemmolo en Marjolaine Pierré, die allebei nog maar 24 zijn. Anne Haug is de grote blikvanger bij de veertigers. Met haar 41 is ze overigens niet de oudste van alle pro’s. Die eer is weggeleged voor de Spaanse Gurutze Frades. Er zijn vijf pro-vrouwen die 40 of ouder zijn, waaronder ook de Nederlandse Lotte Wilms.

Ruim 1.300 triatletes in Nice

Dat het WK Ironman in Nice een pak minder populair is dan het WK in Kona, Hawaii mag duidelijk zijn. Dat bleek gedurende het seizoen al tijdens de slot allocations waar het lastiger en lastige werd om alle slots voor vrouwen uit te delen. In Kalmar en Kopenhagen werden in augustus niet eens 20 van de 50 beschikbare slots uitgedeeld. Dat zie je ook aan de deelnemersaantallen. Er werden in totaal 1.533 age group slots uitgedeeld in 2024, waarvan een groot deel ook aan de vrouwen die in hun top-5 finishten in twintig 70.3 Ironman triatlons. Op de startlijst staan nu 1.371 triatletes, waaronder 45 pro’s. De atleten komen uit 60 landen. De oudste is de 72-jarige Amerikaanse Missy Lestrange. De ook al Amerikaanse Adrienne Bunn is met haar 19 de jongste. Er komen ook twee atleten aan de start in de zogenaamde open division, de nieuwe categorie van Ironman waarin geslacht geen rol speelt.

Lange triatlon historie in Nice

Nadat de Franse triatleet Sam Laidlow vorig jaar de eerste wereldtitel Ironman buiten de Verenigde Staten pakte in Nice, strijden zondag de vrouwen voor de eerste keer om de Ironman wereldtitel aan de Franse Cote d’Azur. Nochtans heeft Nice een rijke triatlon-geschiedenis. Al in 1982 werd de eerste Triathlon International de Nice georganiseerd. In 2005 trad Nice toe tot het Ironman circuit en organiseerde Nice de jaarlijkse Ironman France. Frederik Van Lierde en Tine Deckers wonnen allebei de Ironman Nice maar liefst vijf keer. In 2019 werd er nog het WK 70.3 Ironman georganiseerd.

Volg het WK Ironman live vanaf 7u15

Op zondag 22 september wordt om 7u15 op de Plage des Ponchettes het startschot gegeven voor 3,8 km zwemmen in de Middellandse Zee, 180 km fietsen en 42 km lopen met finish op de Promenade des Anglais. Je kan de wedstrijd via de liveticker van 3athlon.be de hele dag volgen. Beelden vind je op de website van de Ironman Pro Series en het youtube-kanaal van Ironman en vanaf 14u10 is er ook de live-uitzending op de Duitse TV-zender ZDF.