Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Laura Philipp wereldkampioene Ironman in Nice na snelle en slopende wedstrijd
Laura Philipp wint het WK Ironman in Nice (foto: Ironman/Bartlomiej Zborowski/Activ’Images)
Nieuws

Laura Philipp wereldkampioene Ironman in Nice na snelle en slopende wedstrijd

De Duitse triatlete Laura Philipp is de nieuwe wereldkampioene Ironman geworden in Nice, waar voor het eerst het WK Ironman voor vrouwen werd gehouden. Voor Laura Philipp werd het een verdiende wereldtitel na een dominante race, al werd die wel een beetje onthoofd door de last minute annulering van Lucy Charles-Barclay daags voor de wedstrijd en het uitvallen van die andere topfavoriete Anne Haug, die na een lekke band te veel tijd verloor. Onderweg sneuvelden ook nog heel wat triatletes op het zware parcours, waar we een snelle maar slopende wedstrijd kregen. Laura Philipp won in 8u45’15 voor Kat Matthews en Chelsea Sodaro.

Al vrij vroeg ontstond, vooral dankzij een hoog tempo van de Spaanse Marta Sanchez, een mooie kopgroep in de 3,8 km zwemmen met onder andere Fenella Langridge, Rebecca Clarke, Lauren Brandon, Rachel Zilinskas, Hannah Berry en ook Lotte Wilms. Opvallend genoeg bleef een zeer sterk zwemmende Anne Haug de eerste 1.900 meter ook bij de snelste vrouwen, maar in de tweede helft moest zij toch een gaatje laten. Eenmaal in T1 bleken overigens Kat Matthews, Julie Iemmolo, Marjolaine Pierré en Chelsea Sodaro ook vlakbij de kopgroep te zitten. Deze vrouwen zaten allemaal binnen 45 seconden van elkaar, maar daarna waren de verschillen groot. India Lee liet bijvoorbeeld drie minuten op zich wachten, terwijl Anne Haug en Laura Philipp als veertiende en zeventiende uit het water kwamen, met uiteindelijk vier minuten achterstand op de koploopsters.

Op de fiets was het vervolgens Marjolaine Pierré die in de aanval ging: de Franse topatlete, slechts 24 jaar oud, reed de sterren van de hemel voor eigen publiek en zag haar voorsprong in de eerste dertig kilometer, waarbij veel werd geklommen, oplopen tot 2:37 minuut op Matthews, Sanchez, Langridge, Brandon, Berry en Clarke. Sodaro en Julie Iemmolo volgden op iets meer dan vier minuten, terwijl Wilms wat verder terugzakte, haar eigen plan volgde en als tiende doorkwam op 5:08 minuut achterstand. Grootste afwezige was Anne Haug, die al in de eerste kilometers van het fietsen lek reed, haar band niet gemaakt kreeg en uitstapte.

Halverwege kwamen Laura Philipp en Kat Matthews vooraan aansluiten bij Marjolaine Pierré. De Francaise zou vervolgens wat terugzakken en zo kregen we een mooi duel tussen Philipp en Matthews. Philipp pakte de kop in het klimmen, Matthews in het dalen, maar ze kwamen wel samen in T2. Daar was het gat met Pierré al 5’43. Chelsea Sodaro volgde als vierde op 9’48. Laura Philipp en Kat Matthews bleven 10 km lang bijna zij aan zij lopen, maar dan kraakte Matthews stilletjes. Ze stond in de slotfase van de marathon zelfs een paar keer stil langs de kant.

Laura Philipp bleef ondertussen een mooi tempo aanhouden en snelde naar de wereldtitel, een meer dan verdiende overwinning voor de Duitse die al een paar keer door pech niet voluit of helemaal niet haar kans kon gaan in het WK Ironman. Laura Philipp werd wereldkampioene Ironman in een geweldige tijd van 8u45’15. Kat Matthews werd tweede op 8’04 en Chelsea Sodaro pakte de derde plaats in 9u04’38. Marjolaine Pierré zorgde voor dé verrassing door vierde te worden voor eigen volk, voor Nikky Bartlett, Marta Sanchez, Penny Slater en de Nederlandse Lotte Wilms die knap achtste werd.

Bekijk hier de live-coverage van 3athlon.be van het WK Ironman in Nice.

Nieuws

Laura Philipp wereldkampioene Ironman in Nice na snelle en slopende wedstrijd