Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Marten Van Riel in ‘Walk &Talk’ met Jan Frodeno: “Sport moet fun zijn en dat waren de Spelen niet”
Marten Van Riel wint de T100 Ibiza triatlon (foto; T100/Bartlomiej Zborowski)
Nieuws

Marten Van Riel in ‘Walk &Talk’ met Jan Frodeno: “Sport moet fun zijn en dat waren de Spelen niet”

Na zijn fantastische overwinning in de T100 Ibiza triatlon mocht de Belgische triatleet Marten Van Riel op stap met Jan Frodeno, letterlijk zelfs, want in een uitgebreid ‘Walk & Talk’ video interview wandelen de twee doorheen Ibiza. Marten heeft het met Jan over het duel met Sam Laidlow, de ervaring op de Spelen, hoe hij de knop omdraaide, zijn strategie voor de langere afstand en zijn sterktes. “Ik ben goed in alle drie de onderdelen, maar in geen enkel onderdeel uitzonderlijk goed,” aldus Marten.

Marten Van Riel is de eerste man die twee T100 triatlons weet te winnen en stoot meteen door naar de vierde plaats in de WK-ranking van de lange afstand, op slechts 9 punten van leider Magnus Ditlev. Met nog de T100 Lake Las Vegas op 19 oktober en de Grand Final in Dubai op 16 en 17 november is Marten meer dan ooit de topfavoriet om de wereldtitel te pakken. Tegen Jan Frodeno bevestigt Marten hoe hard Sam Laidlow en de rest hem heeft doen afzien in Ibiza.

“Ik voelde me verloren in het olympisch dorp”

Maar het gaat uiteraard ook over de Olympische Spelen, nog altijd een teleurstelling voor Marten. “Het zou altijd heel moeilijk worden om de Olympische Spelen te winnen. De dag in Parijs was verschrikkelijk, om eerlijk te zijn. Ik had gewoon niets. 22e plaats, erg teleurgesteld. En toen werd een van onze meisjes ook nog ziek, dus we hebben niet eens de Mixed team Relay gedaan. Ik voelde me een beetje verloren in het olympisch dorp. Het voelde alsof ik geen deel uitmaakte van de Spelen. Dat was mentaal een heel, heel grote klap, dus daarna was mijn mindset niet in een heel goede positie. Je weet dat lichaam en geest altijd met elkaar verbonden zijn, dus ik had het ook een beetje moeilijk in de training,” vertelt Marten.

De overstap naar de T100 loopt goed én Van Riel is ondertussen ongeslagen op de langere afstand, met naast twee T100 overwinningen ook nog drie 70.3 Ironman zeges. “Ik ben beter geschikt voor dit formaat: het is een beetje minder een loopwedstrijd. Op de Olympische Spelen kon ik helaas niet teren op mijn vorm in San Francisco, maar ik denk dat ik daar nu heel dicht bij ben, of misschien al beter. Het is altijd mijn kracht geweest dat ik goed ben in alle drie de disciplines, maar misschien niet uitzonderlijk goed in één.”

“Carriere nu maken of breken”

Het kortere werk zit er op voor Marten, nu ligt de focus op de long distance en Marten wil er alles uit halen. “Sport moet nog steeds fun zijn en de Olympische Spelen waren dat niet. Ik denk eerlijk gezegd dat ik niet het maximale uit mijn carriere op de korte afstand heb gehaald en ik wil niet dezelfde fout maken op de lange afstand. Ik wil echt het beste uit mezelf halen en ik weet dat het nu moet gebeuren met de nieuwe T100-serie, we krijgen echt een grote kans. Voor mij is dit echt het moment om het te doen. Ik moet mijn carrière nu maken of breken. Ik krijg er extra energie van om het goed te doen,” aldus Marten.