Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Voormalige toptriatlete eerste vrouwelijke voorzitter Franstalige atletiek federatie
Voormalig toptriatlete Jessica Mayon is voorzitter van de LBFA (foto: Jessica Mayon RR)
Nieuws

Voormalige toptriatlete eerste vrouwelijke voorzitter Franstalige atletiek federatie

De voormalige Belgische toptriatlete Jessica Mayon is sinds zaterdag 12 oktober de nieuwe voorzitter van de LBFA, de Franstalige atletiek federatie. Haar verkiezing tot voorzitter is een meer dan opvallende. Het is namelijk voor de eerste keer in de geschiedenis dat de Ligue Belge Francophone d’Athletisme een vrouwelijke voorzitter krijgt. Bovendien haalde Jessica Mayon het in de verkiezing van niemand minder dan Jacques Borlee, als vader en coach van Dylan, Kevin, Olivia en Jonathan Borlee toch één van de boegbeelden van de Belgische atletiek.

Jessica Mayon, de 43-jarige ex-triatlete uit Bastogne, werd verkozen met 309 stemmen, een duidelijk verschil met Jacques Borlée die slechts 214 stemmen achter zijn naam kreeg. De moeilijke relatie die Borlée had met vroegere voorzitter Thomas Lefebre heeft daar mogelijk aan bijgedragen. Met Jessica Mayon krijgt de LBFA een jonge en charismatische voorzitter, die bovendien nog eens perfect tweetalig is.

Jessica Mayon was in het begin van deze eeuw één van de Belgische toppers van de toenmalige triatlon-generatie, al moest ze wel nog regelmatig opboksen tegen internationale topatlete Kathleen Smet. In 2000 pakte ze de bronzen medaille op het WK duatlon bij de juniores. Nadien volgden nog een resem top-15 plaatsen in ETU en ITU triatlons. Ze werd vijf keer Belgisch kampioen, twee keer op de kwarttriatlon, twee keer op de sprinttriatlon en één keer op de halve triatlon. 2007 was hét jaar van Jess Vitesse, de bijnaam die ze had onder de triatleten. Ze werd drie keer Belgisch kampioen in dat jaar, in het BK sprinttriatlon in Butgenbach, op het BK kwarttriatlon in Weisampach en op het Belgisch kampioenschap halve triatlon in Eupen.

Na haar triatloncarriere ging Jessica Mayon aan het werk als lerares Nederlands. Een paar jaar geleden zette ze de stap naar de politiek, waar ze raadgever werd van de toenmalige minister van Sport Pierre-Yves Jeholet. Momenteel werkt ze op het kabinet van de Franstalige minister van Onderwijs Valérie Glatigny (MR). Zondag werd ze tijdens de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw verkozen voor de gemeenteraad voor Ensemble, de tweede grootste partij in Bastogne.