Astana duurt ronde te lang voor Denteneer

Peter Denteneer bike Astana

Peter Denteneer heeft bijna voor een stunt gezorgd in de ITU World Cup van Astana en streed bij het ingaan van de laatste ronde nog mee met een select groepje voor de zesde plaats. In de slotronde werden de overlevers van de kopgroep van negen alsnog ingehaald door de achtervolgers. Met een 14de plaats liep Peter Denteneer nog net voor Christophe De Keyser over de streep. De Rus Dmitry Polyanskiy won de kwarttriatlon bij de mannen, die wel mochten zwemmen.

Bij de vrouwen werd de wereldbekermanche een duatlon, maar vlak voor de start van de mannen steeg de omgevingstemperatuur net voldoende om toch te kunnen zwemmen, al was het wel met wetsuit. Peter Denteneer plaatste zich vooraan in een groepje van negen atleten die op een handvol seconden van elkaar uit het water kwamen. Ze hadden een voorsprong van een halve minuut op de grote achtervolgende groep met daarbij Erwin Vanderplancke, Noah Servais en Christophe De Keyser. Jonathan Wayaffe verloor 1’45 in het zwemmen en speelde niet meer mee voor de ereplaatsen.

Denteneer deed zijn deel van het werk in een kopgroep waarin de verstandhouding optimaal was. Met 9 slaagden ze erin om de voorsprong uit te bouwen naar meer dan een minuut. In het lopen kregen we vooraan een groepje van vier. Achter deze snelle lopers bleef Denteneer het goed doen. Hij streed lang mee voor de zesde plaats, maar bij het ingaan van de slotronde bedroeg de voorsprong op de eerste achtervolgers nog maar vijftien seconden. Onder andere snelle lopers als Jorik Van Egdom kwamen nog voorbij de Belg gesneld. Denteneer zag een mooie top-10 plaats door zijn vingers glippen, maar liep toch nog sterk naar een niet onaardige 14de plaats in 1u38’21. Drie seconden later kwam Christophe De Keyser als 15de binnen.

Twintig seconden verderop kregen we Erwin Vanderplancke als 19de. Noah Servais liep naar de 25ste plaats. Jonathan Wayaffe stapte uit. Ook de Nederlanders deden het goed. Jorik Van Egdom werd 13de, Menno Koolhaas pakte de 23ste plaats en Donald Hillebregt werd 43ste.

Kramp in kuiten

Uiteindelijk bleek de wedstrijd een kilometer te lang voor Denteneer. “In de laatste kilometer kreeg ik krampen in mijn kuiten. Daardoor heb ik jammer genoeg vijftien seconden verloren. Zonder die krampen had een top-10 er zeker ingezeten,” aldus een ontgoochelde Denteneer.